Bookshelfporn

 

Door boekwinkels en langs boekenkasten lopen is eigenlijk nog beter dan lezen. Als ik me vroeger verveelde, vluchtte ik naar de bibliotheek. Urenlang trok ik boeken uit kasten om alleen de indexkaartjes met plotomschrijving voorin te lezen. Resultaat: een heleboel parate kennis over boektitels en schrijvers + een “goh, die heeft veel gelezen”-aura.
Tegenwoordig is het met films niet veel anders. Sinds ik ontdekt heb dat ik op Netflix een lijst met to see-films kan aanmaken, baan ik me al klikkend een weg door de suggesties onder elke titel, waardoor ik weer stuit op nieuwe suggesties bij de volgende titel. En zo voeg ik urenlang titels toe aan een alsmaar groeiende lijst. Daadwerkelijk kijken raakt ondergeschikt. Zoeken is leuker dan vinden. Noem het leergierig en het staat interessant, noem het consumptiedrang en het krijgt iets tragisch.

Via bookshelfporn.com ontdekte ik dat kijken naar boekenkasten, zonder te kunnen ontdekken welke titels er in staan, minstens zo leuk is. Als het er maar veel zijn. Het gaat dus eigenlijk alleen maar om het kunnen browsen. Of het nou boeken betreft, of foto’s van kasten vol boeken. Foto’s van bibliotheken met rijen vol boeken. Lijstjes met boeken die je moet lezen, maar vervolgens toch niet gaat lezen (het lijstje lezen is al genoeg). Bookshelfporn is een fijne meta-site waarop je lekker fetisjistisch kunt scrollen zonder iets te hoeven op- of openslaan.